×
Sve kategorije

01.01.2023.

ZAšTO SU TVRDO KUVANA JAJA ZDRAVA OPCIJA ZA DORUčAK?

Pojesti zdrav doručak verovatno je poslednja stvar koja vam padne na pamet dok se užurbano pripremate za posao. Preskakanje doručka, međutim, ne samo da uzrokuje gojaznost, već i otežava pamćenje. Zdrava i lagana opcija za doručak koju možete slediti je konzumacija tvrdo kuvanih jaja za doručak.

Zašto su tvrdo kuvana jaja zdrava opcija za doručak?

Tvrdo kuvano jaje ne samo da vam pomaže da se oslobodite suvišnih kilograma, već i opskrbite neophodnim hranjivim sastojcima za početak vašeg dana. Uz dostupnost aparata za kuvanje tvrdo kuvanih jaja priprema savršenih tvrdo kuvanih jaja više nije problem. Na ovom blogu razmatramo neke od razloga zbog kojih bi trebalo da uvrstite jaja u svoj doručak.

 

Zašto treba da jedete tvrdo kuvana jaja za doručak?

 

Evo nekoliko razloga:

 

Ubrzavaju metabolizam

 

Kako su jaja bogata proteinima, ona mogu da poboljšaju metabolizam. Ljudi koji konzumiraju više proteina na dnevnom nivou imaju bolji metabolizam od onih koji to ne čine. Vaše telo će koristiti više energije kako bi svarilo jaja, ali ćete se uz to osećati i sito.Jaja takođe sadrže mono i polinezasićenie masti koje smanjuju apsorpciju holesterola.

 

Malo kalorija u kuvanom jajetu

 

Jedno kuvano jaje sadrži samo 78 kalorija zajedno sa žumancetom. Međutim, žumance možete ukloniti ako želite brzo da izgubite nekoliko kilograma. Za koristan obrok ujutru u doručak možete da uvrstite 2-4 jaja koja sadrže manje od 240 kalorija.

 

Povećava imunitet

 

Jaja su snaga proteina, posebno žumanca. Žumanca jaja sadrže cink i selen. Ova dva minerala su veoma važna za jačanje imuniteta. Iako se danas priča kako su žumanca kriva za rast holesterola, ipak se može pojesti barem jedno tvrdo kuvano jaje sa žumancetom. Značajan je i podatak da se u jajima nalazi važna količina vitamina D, koji je prema novim saznanjima izuzetno važan u jačanju imuniteta i prevenciji raznih bolesti, u prvom redu gripa i raka, a samo jedno jaje sadrži 20 posto dnevnih potreba za vitaminom D.

 

Drži vas sitima

 

Jaja vam pomažu da duže vremena budete siti, što će vam pomoći ne osećate glad i smanjuje potrebu za hranom do kraja dana. Razlog je taj što su jaja odličan izvor proteina.

 

Izvor dobrog holesterola

 

Jaja povećavaju nivo HDL-a ( lipoproteina velike gustine ), koji je poznat kao dobar holesterol . Nedavna istraživanja pokazuju da holesterol u ishrani ima veoma mali uticaj na holesterol u krvi. Za većinu ljudi holesterol u ishrani nije povezan sa rizikom od srčanih oboljenja i ne povećava nivo ukupnog holesterola ili „lošeg” LDL holesterola. Ljudi sa višim nivoom HDL-a izloženi su manjem riziku od razvoja srčanih bolesti i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Ako jedete bar dva jaja dnevno to u velikoj može pomoći u povećanju nivoa HDL holesterola .

 

Bogati izvor omega-3

 

Jaja su dobar izvor omega-3 masnih kiselina. Omega-3 masne kiseline smanjuju nivo triglicerida u krvi. Istraživanja su pokazala da unos pet jaja obogaćenih omega-3 nedeljno tokom tri nedelje može smanjiti nivo triglicerida za 16–18%.

 

Poboljšava vid

 

Jaja sadrže dva osnovna antioksidansa - lutein i zeaksantin . Ovi antioksidanti su povezani sa održavanjem vaših očiju zdravim i sigurnim od oštećenja. Ovi antioksidanti štite vaše oči od štete koju nanose UV zraci. Pored toga, jaja takođe smanjuju šanse za razvoj katarakte u ranom dobu i štite od degeneracije makule povezane sa starenjem (AMD). Čak mogu da zaštite oči od štetnog plavog svetla.

 

Smanjuje nadimanje

 

Loše prehrambene navike utiču na vaše zdravlje, što dovodi do nadimanja. Brza hrana i prerađevine su jedni od glavnih razloga za nadimanje. Međutim, konzumacija kuvanih jaja za doručak i držanje podalje od nezdrave hrane može biti od velike pomoći u sprečavanju nadutosti stomaka. 

 

Održava zdravlje mozga

 

Pravilno jesti izuzetno je važno za održavanje zdravlja vašeg mozga. Jaja sadrže savršene količine vitamina i minerala koji pomažu u funkcionisanju vašeg mozga. Osnovni vitamini i minerali održavaju funkcionisanje moždanih ćelija, memorije, nervnog sistema i metabolizma.

 

Koliko jaja treba da se pojede dnevno?

 

 

 

Kao što je gore rečeno, svi znamo da su jaja dobra za zdravlje. Ali pitanje je koliko pojedinaca dnevno treba da pojede jaja? Ispod navedeni detalji pomoći će vam da shvatite:

 

Jaja za decu


Deca treba da konzumiraju jedno jaje dnevno. Jaja su dobar izvor gvožđa folata, proteina i omega-3 masnih kiselina, koji će pomoći njihovom rastu ćelija, razvoju mozga i ispuniti njihove dnevne potrebe za proteinima.

 

Jaja za odrasle


Prosečna zdrava odrasla osoba može da konzumira 1-3 jaja dnevno. Ovo povećava nivo HDL-a i smanjuje nivo LDL-a, čime se osigurava zdravlje srca. Jaja pomažu mozgu da dobro funkcioniše i jača imunitet.

 

Jaja za starije osobe


Normalna starija osoba može da pojede sedam jaja za nedelju dana. S godinama snaga kostiju opada, a jaja daju vitamin D koji pomaže telu da uhvati kalcijum za zdravlje kostiju. Uz nju, jaja daju 13 osnovnih vitamina i minerala. Žumanca sadrže lutein i zeaksantin, što smanjuje rizik od nastanka katarakte i mišićne degeneracije.